Address: Comunita ucraina di Savona
chiesa "Sacro Cuore di Gesù"
Corso Colombo, 22 17100 SAVONA
Cell padre Vitaliy: +39-3807151573

Ювілейний рік Божого милосердя

Про ювілей
Термін «ювілей» походить від єврейського Jobel, що в буквальному значенні означає козел, вказуючи на його ріг. «Біблійний текст із 25 розділу Книги Левит допомагає нам зрозуміти, що означає «ювілей» для ізраїльського народу: кожні п’ятдесят років євреї чули голосний звук рогу (jobel), котрий скликав їх (jobil) відзначати святий рік, як час поєднання (jobal) для всіх. У цей час потрібно було відновити безкорисливі добрі стосунки з Богом, ближніми і всім створінням. Заохочували, між іншим, дарувати борги, допомагати убогим, відновлювати стосунки між людьми і звільнювати в’язнів», − Папа Франциск у Надвечір’я Неділі Божого Милосердя, 11 квітня 2015
Це особлива нагода, щоб під час Святого року вірні могли увійти до храму Божого Милосердя, відчути радість прощення милосердного Отця так, як її відчув євангельський блудний син.
Усі паломники, які протягом Святого Року, увійдуть крізь Святі Двері храмів, де вони будуть відкриті, з дотриманням всіх умов щодо відпусту, отримають повний ювілейний відпуст, тобто відпущення усіх гріхів, кар і наслідків гріха.
Таким чином ми отримаємо ласку Божу жити в любові, в ній зростати, щоб не впадати наново в гріх.
Свята Церква закликає по цілому світі свернути увагу на Боже милосердя і відвернути увагу на те, що веде до руйнування людства.

 

 

Роздуми над Логотипом та гаслом року Божого Милосердя
Логотип і гасло разом пропонують чудову поєднання суті Ювілейного року! У гаслі Милосердні, як Отець (уривок з Євангелії від Луки 6,36) нам пропонується жити милосердно за прикладом Отця, котрий просить не судити і не засуджувати, але прощати і дарувати любов та пробачення без міри (пор. Лк 6, 37-38). Логотип – витвір єзуїта отця Марка І. Рупніка презентується немовби невеличка збірка Богословії на тему милосердя. Відображаючи справжній образ Сина, який бере на плечі загублену людину, він відновлює дуже цінну картинку для ранньої Церкви, тому що вказує на любов Христа, який відкупленням довершує таємницю свого втілення.
Образ виконаний таким чином, щоб показати, що Добрий Пастир торкається глибини людської тілесності, роблячи це з такою любов’ю, що перемінює її життя. Є ще одна деталь, крім того, що не може залишитися непоміченим: Добрий Пастир з непорушним милосердям бере на себе людство, але його очі розчиняються з очима людини. Христос бачить очима Адама, а цей − очима Христа. Кожна людина, таким чином може роздумувати в його погляді над любов’ю Отця і відкрити в Христі нового Адама, власну гідність і майбутнє, яке на неї чекає.
Описана сцена вміщена всередині мигдалини, форми дуже притаманної античній та середньовічній іконографії, що пригадує про співіснування в Христі двох природ: божественної і людської.
Три концентричні овали, що поступово світлішають у зовнішньому напрямку, відображають хід Христа, який витягує людину з ночі гріха і смерті. З іншого боку, глибина темнішого кольору символізує також незбагненність любові Отця, що все пробачає.

 

 

Молитва Папи Франциска з нагоди Ювілею.

Господи Ісусе Христе, Ти навчив нас бути милосердними, як Отець небесний, і сказав нам, що хто бачить тебе, той бачить і Його.
Яви нам твоє обличчя, і будемо спасенні. Твій погляд, повний любові, визволив Закхея  і Матея від рабства грошей; перелюбницю та Магдалину від шукання відчуття щастя лише в одному створінні; спричинив плач Петра після зради і запевнив рай розкаяному розбійникові.
Вчини, щоб кожен з нас слухав, немовби звернене до нього, слово, яке Ти промовив до самарянки: «Якби ти відала про дар Божий!».
Ти є видимим обличчям невидимого Отця, Бога, який виражає свою всемогутність насамперед через прощення й милосердя: вчини, щоб Церква у світі була твоїм видимим обличчям, свого Господа, воскреслого у славі.
Ти забажав, щоб і твої служителі також були зодягнені у слабкість, щоб відчувати справедливе співчуття до тих, які перебувають у незнанні і хибі: вчини, щоб кожен, хто приступає до одного з них, відчув себе очікуваним, любленим і прощеним Богом.
Пошли твого Духа та освяти всіх нас Його помазанням, щоб Ювілей Милосердя став роком Господньої благодаті,і щоб Твоя Церква з оновленим ентузіазмом могла нести бідним добру новину, звіщати ув’язненим та пригнобленим свободу і сліпим повертати зір.
Ми просимо цього за заступництвом Марії, Матері Милосердя, у Тебе, що живеш і царюєш з Отцем і Святим Духом на віки вічні. Амінь.

 

 

Умови цього відпусту:
    Звершити паломництво до ювілейного храму.
    Приступити до Святої Тайни Покаяння (сповіді).
    Взяти участь у Святій Літургії та прийняти Пресвяту Тайну Євхаристії.
    Вислухати науку про Боже Милосердя.
    Відмовити три рази «Отче наш…» та три рази «Богородице Діво…» у наміренні Святійшого Отця Папи Римського та один раз «Під твою милість прибігаєм…» в наміренні за мир в Україні.
    Вчинити діло милосердя щодо ближнього.

Comments are closed.