Address: Comunita ucraina di Savona
chiesa "Sacro Cuore di Gesù"
Corso Colombo, 22 17100 SAVONA
Cell padre Vitaliy: +39-3807151573

Роз’яснення щодо церковного життя для громади у м.Савона

Щодо пожертв

Приносити Богові жертву – це завжди добре і величне діло. Ще з давніх давен люди жертвували Богу частину свого добра, щоб показати свою вдячність за всі отримані ласки.

У нашій традиції є різні види пожертв: Пожертва на церкву (на загальні потреби храму і спільноти), Пожертва священослужителям (на їхні життєві потреби), Пожертва у визначеному  наміренні (це пожертви із конкретним призначенням). Священикам робляться милостині за Службу Божу та на інші відправи (у більшості випадків, як вияв вдячності за служіння).

Чи має право хтось вказувати величну пожертви? У Старому Заповіті давали за приписом Господнім 10 частину(десятину), але у теперішні часи слід дотримуватися не так як кількості, як щирості серця. Тому, кожен нехай діє, як йому підказує його серце і можливості.

Чи може хтось контролювати пожертви? Так, і має обов’язок лише той, кому було довірено цілою церквою і священиком. Інші, якщо не мають об’єктивних причин, нехай борються із своєю цікавістю. Бо пожертвоване – це вже Боже. 

Щодо намірень на Служби Божі

Є молитви і служби у подяку Богові за отримані ласки – це «Подячна Служба Божа».  Є ще «прохальні Служби» – вони відправляються із прохальними наміреннями: «За здоров’я» і «За упокій».  Саме тому, на початку у списку імен потрібно вказати намірення цієї служби.

Потрібно звернути особливу увагу на наступне:

Імена писати чітко і розбірливо незалежно від мови. Італійські імена бажано писати італійською мовою. Кількість імен необмежена. Можна також вживати особливі позначки: немовля …. , за щасливу дорогу …. , за операцію….., за добру роботу …., за навернення …, та інше. Якщо із певних причин важко окреслити намірення, то дораджується написати «в наміренні давшого/ої  (ім’я … )».

У наших умовах: перед тим, як підійти до священика, потрібно самому подумати:

коли хотілось би, щоб відправилася Служба Божа і чи є можливість бути присутніми на ній.

Як правило, такі Богослуження відправляються у нас по середах. Про дату, зміну дня і щодо часу відправи потрібно особисто домовитися із священиком.

Пам’ятаймо, що за звичай у нас відправляється Служба Божа «За померших» у 1-шу середу місяця. Може на цей день переносити наші поминальні дні: 9, 40, роковини. Пам’ятаючи, що це мінімум, коли ми хоча би у ці дні творили поминання за упокій душ померших.

Якщо немає особливих вимог, то вистачає просто подати картку священикові перед Богослужінням.

 

Скільки треба платити за «Службу»?                                                   

Платити за Службу неможна!!! Церква – це не «бюро ритуальних послуг»!!!

Пам’ятаймо, що оцінити молитву неможливо. Службу, яку приносимо Богові, не можемо визначити цифрою. Божа ласка є безцінною! Саме тому, священик отримує «Пожертву», іншими словами  – милостиню, а пожертва і милостиня ніколи не можуть бути вимушеними чи визначеними. Пожертва завжди залишається вільною. Отож, кожен нехай дає із своєї спроможності і щирості серця.

Не обов’язково, але бажано, щоб пожертва, якщо в грошах, подавалась у конверті. Можна також із словом подяки.
Якщо не має можливості пожертвувати чи можна подавати карточку із іменами?

Так, можна і обов’язково. Господь не дивиться на пожертву, але на серце людини і її потреби. Тому молитва нехай не буде прив’язана до пожертви. Подяку можна виявити у будь-який спосіб і будь-коли. Головне молитва!

Сподіваюсь, що це допоможе нам у нашому духовному зрості і церковному житті. У кожному випадку можете підходити до мене безпосередньо.

З молитвою за вас о.Віталій,

капелан

дано 4.12.2007 р.Б.